loader image

Погледнете сѐ од категорија зографи

Постарата ерминија на Дичо Зограф е најобемното дело на народен јазик од 19 век во Македонија

Јазикот на кој е напишана допрва ќе биде предмет на научен интерес на лингвистите што ги проучуваат нашите македонски дијалекти. Една од особеностите на оваа ерминија е и билингвалноста, двојазичноста, секоја одредница, сигнатура или наслов на сцена е испишан со...

Животот и Делото на Дичо Зограф

Димитар (Дичо) Крстев (Крстеви) Дичов, познат како Дичо Зограф, е македонски иконописец, истакнат претставник на Дебарската уметничка школа. Дичо Зограф е еден од најплодните сликари на македонската ренесанса - огромна количина прекрасни икони и мурали се расфрлани...

Зограф Аврам Дичов

Аврам Димитров Дичов е македондки фрескописец од ренесансата, истакнат претставник на Дебарската уметничка школа. Роден е во големото мијачко село Тресонче, Дебарско, во 1840 година во семејството на славниот мајстор Дичо Зограф. Во 1863 година, негова прва творба...

Сведоштва и претпоставки: Каде е гробот на Дичо Зограф, најголемиот црковен сликар на Балканот во 19 век!

Средниот од трите стари камени гробови во дворот на црквата „Свети Петар и Павле“ во мијачкото село Тресонче се верува дека е вечното почивалиште на Димитар Крстев, попознат како Дичо Зограф (1819-1872) Пишува: Блаже Миневски Големиот македонски црковен сликар Дичо...
† Парастос по повод 200 години од раѓањето на Дичо Зограф

† Парастос по повод 200 години од раѓањето на Дичо Зограф

Оваа година се навршуваат 200 години од раѓањето на големиот зограф Димитрија Дичо Зограф од Тресонче, кој со својот опус и со својата продуктивност се издигнува во средишна фигура на уметноста во Преродбата

Иконите на Дичо Зограф на изложба во МАНУ

Дичо Зограф за нецели три децении, помеѓу 1840 и 1868 година, остварува импозантно дело со приближно две илјади икони и десетина фрескоансамбли, облагородено со автентична креативност, симбиоза на традиционалното и новото, традиционалното поствизантиско и новото, современото барокно сликарство